KKKKKKKK


Monday, April 18, 2011

Tip Lajukan Broadband

Cara Nak Lajukan Broadband Bagi Yang Dah Habis Limit... (",)

Brooooooooooooo...............

Korang macam Apaiberagai x? Guna broadband sampai tengah bulan pun dah abis limit. Sebab broadband ni adik2 pun guna sama main game kat Facebook tu, jadi cepat la abis bandwidth tu. korang kalau dapat mesej camni mesti rasa x best kan? Apaiberagai x kisah pun dapat camni sebab maknanya duit broadband Apaiberagai bayar dah digunakan sampai habis. Maknanya lepas 5GB tu free la, Kan.......
Tenguk la penggunaan Broadband Apaiberagai bulan nie. Yang dalam petak merah tu. Dah 6 GB lebih...


Camna nak buat Celcom x leh kawal speed kita? Ok cmni caranya...

1) Pastikan waktu ni dah connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...Kalau Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search tu ...

2) Akan keluar command prompt macam kat bawah ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...

3) Bila dah enter akan keluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tengok gambar kat bawah untuk pilih yang mana betol...


4) Ok sekarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t macam gambar kat bawah. Bila berjaya, korang akan terima balasan macam kat bawah. Kalau x keluar macam kat bawah maksudnya x berjaya la tu...
5) Biarkan benda ni jalan selama mana korang online. Kalau dah x nak tekan pangkah tu ja.

Proses ni akan buat korang akan sentiasa ada connection dengan server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (budak2 network n IT tau la apa benda ni) jadi website lebih cepat loading...

Tip ni untuk semua jenis broadband x kira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband tapi Apaiberagai guna OS Windows XP, jadi untuk yang guna lain tu mungkin ada beza sikit...

Jadi x korang buat?..................
perkataan "ipconfig/all" tu korang boleh ganti dengan "ipconfig" saja kalau dah biasa.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment